WELCOME, Spring!
După vânătoarea de eclipse din decembrie 2020, România a întâmpinat Echinocţiul de primăvară şi Ziua Internațională Nowruz, la invitația Iranian Teachers Astronomy Union, ITAU și Student’s International Network for Astronomy, SINA.
Alături de elevi și profesori din întreaga lume, echipa României, a fost reprezentată de echipe formate din câte doi elevi, coordonați de profesori voluntari pasionați și implicați în a promova astronomia și științele STE(A)M în școlile românești. Fiecare unitate de învățământ a prezentat evenimentele astro-culturale desfășurate, cuprinzând tradiții și obiceiuri legate de echinocțiul de primăvară și sosirea acestui anotimp în diferite zone ale țării, cu accent pe activitățile de astronomie, respectiv cunoștințe privind producerea echinocțiului/ solstițiului, mișcările Pământului în jurul Soarelui.
Prin participarea la acest eveniment elevii din cele 12 instituții de învățământ, din ciclul primar, gimnazial, liceal (frecvență zi și frecvență redusă), au explorat sosirea primăverii prin cele cinci simţuri, au identificat și au redat modul în care este percepută sărbătoarea echinocţiului în comunitatea locală, și nu în ultimul rând, au descoperit cunoștințe despre acest fenomen astronomic.
Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva a fost reprezentat în cadrul acestui eveniment de către elevii Melisa Jura și Alexandru Cortojan, din clasa a VII-a C, coordonați de prof. Iuliana Păunescu și ing. laborant Dana Ciocan. Aceștia au prezentat informații despre echinocțiul de primăvară și modul de percepție al acestui fenomen astronomic în tradiția populară.
Rezultatele acestei implicări s-au materializat prin realizarea unor expoziții de desene, fotografii, colaje din materiale diverse, dar şi realizarea unor prezentări cu conținut științific, schimb de bune practici și descrieri ale evenimentului astral. Acestea sunt cuprinse în e-Book-ul dedicat acestui eveniment, care poate fi accesat la adresa https://en.calameo.com/read/006544815dbb208c274c2 .
Echipa de proiect la nivel național,
Prof. Elisabeta Ana Naghi, membru Comitetul Național de Astronomie
Prof. Loredana Dorica Crișan, Școala Gimnazială Târnova, Arad
Prof. Iuliana Păunescu, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, Hunedoara
ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ 2021_p1
ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ 2021_p2
ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ 2021_pg